Zaufaj Naturze

Linia produktów Panawit to unikalne połączenie mądrości i doświadczenia człowieka z bogactwem jakie daje natura. Sprawdź co kryje Panawit.

Miłorząb japoński

(Ginko biloba)

Jest to dzisiaj najlepiej zbadana i sprzedawana roślina lecznicza na świecie. Miłorząb, choć nazywa się go japońskim, pochodzi z Chin, gdzie już od wieków wykorzystywane są jego niezwykłe właściwości lecznicze.

Wyciąg z miłorzębu rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza lepkość krwi i poprawia jej krążenie w mózgu, jak również poprawia dopływ tlenu i glukozy do komórek mózgowych oraz innych tkanek.

Poprzez poprawę przepływu krwi w mózgu i zarazem dopływu tlenu do tego organu zmniejsza szumy w uszach i zawroty głowy, a także poprawia zdolności umysłowe, takie jak koncentracja i pamięć .

Korzystnie wpływa na krążenie obwodowe zmniejszając w ten sposób ból związany z chodzeniem, uczucie zimnych dłoni i stóp oraz uczucie drętwienia i mrowienia kończyn.

Ma działanie antyoksydacyjne oraz chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami spowodowanymi obecnością wolnych rodników.

Zawarto w: Pamięć

Ashwagandha

(indyjski żeń szeń, witania ospała)

Ashwagandha to roślina, której właściwości i lecznicze działanie od lat wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej. Przez długą listę różnorodnych korzyści zdrowotnych porównywany jest do chińskiego żeń-szenia.

Ashwagandhy swoje właściwości zawdzięcza wielu składnikom odżywczym, z których najważniejsze są tak zwane witanolidy . To właśnie dzięki nim roślina ta ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, uspokajające oraz obniżające ciśnienie tętnicze krwi.

Indyjski żeń-szeń znany jest przede wszystkim z właściwości uspakajających i wyciszających. Koi nerwy oraz pozwala zachować regularny sen.

Pomaga w zwalczaniu reumatyzmu, kaszlu, przy osłabieniach pamięci i ogólnego wyczerpania, a także w chorobach skórnych. Wzmacnia system odpornościowy, zapobiega jego osłabieniu w skutek stosowania leków.

Regulując układ hormonalny pobudza czynności tarczycy, wspierając leczenie niedoczynności tego narządu. Ponadto reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu rozrodczego, zwiększa libido i poprawia sprawność seksualną u mężczyzn.

Zawarto w: Sen

Sen

Żeń-szeń, ginseng

(Panax ginseng)

Żeń-szeń jest ziołem, które medycyna naturalna uznaje za niemal uniwersalny lek na wszystkie dolegliwości, a to ze względu na ponad 200 substancji aktywnych, które nie występują w żadnych innych roślinach. Najważniejsze z nich to tzw. ginsenozydy, zwiększające zdolności hemoglobiny do łączenia się z tlenem, co wiąże się z bardziej efektywnym procesem dotleniania narządów. Lepsze dotlenienie zwiększa wydolność i sprawność fizyczną oraz intelektualną, a także zwiększa zdolność organizmu do regeneracji po przebytych chorobach bądź urazach.

Ginsenozydy wspierają ponadto układ odpornościowy, czyniąc go mniej podatnym na infekcje i stany zapalne. Ze względu na antyoksydacyjne właściwości działają ochronnie i regenerująco na wątrobę . Udowodniono hamujący wpływ ginsenozydów na podziały komórek nowotworowych, co zapobiega rozrostowi oraz przerzutom nowotworów.

Żeń-szeń jest wykorzystywany w medycynie Dalekiego Wschodu od ponad czterech tysięcy lat. Znany jest zwłaszcza z pozytywnego wpływu na potencję, pamięć i koncentrację, ale lista jego leczniczych zalet jest znacznie dłuższa. Żeń-szeń działa przeciwmiażdżycowo, obniżając stężenie „złego” cholesterolu (frakcji LDL), przyczyniając się równocześnie do podwyższenia frakcji HDL („dobrego” cholesterolu). Zapobiega rozwojowi cukrzycy – obniża stężenie glukozy we krwi. Chroni tkankę kostną przed osteoporozą. Działa także na kondycję skóry i włosów, odmładzając i zapobiegając łysieniu.

Karczoch zwyczajny

(Cynara scolymus)

Karczoch zwyczajny jest rośliną, która poza zastosowaniem w sztuce kulinarnej, znajduje się w gronie surowców naturalnych wykorzystywanych w lecznictwie.

Wyciąg z karczocha to naturalny preparat wykorzystujący prozdrowotne właściwości tej rośliny. Cynaryna, najcenniejszy składnik karczocha, pomaga na wątrobę oraz posiada właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów. Inulina natomiast wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, przy równoczesnym sprzyjaniu utracie zbędnych kilogramów.

W procesie trawienia wyciąg z karczocha nie tylko chroni sam układ pokarmowy, ale wpływa także korzystnie na przyswajalność składników odżywczych poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych. Ma również łagodzący wpływ na zaburzenia układu pokarmowego

Papaja – melonowiec właściwy

 (Carica papaya)

Papaja to owoc tropikalny o niesłychanych właściwościach uzdrawiających i pysznym, delikatnym słodkim smaku.

Papaja jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu, poza tym jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dojrzałe owoce papai są jednym z bogatszych źródeł witaminy C – jeden owoc zawiera jej ponad dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania, co oznacza, że jest jej więcej niż w pomarańczy. Zawiera także bardzo duże ilości antyoksydantów, karotenoidy, flawonoidy, witaminę z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, minerały tak jak: potas, magnez, miedź, żelazo i aż 212 organicznych aminokwasów. Enzymy zawarte w papai działają antyzapalnie na żołądek i układ trawienny oraz doskonale wspomagają procesy trawienne, dzięki czemu pomagają redukować wagę.

Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne papaja nazywana jest „Owocem Aniołów”.

Kryl antarktyczny

(Euphausia superba)

Kryl to niewielki skorupiak przypominający małą krewetkę i zamieszkujący wszystkie oceany świata. Jednym z jego najbardziej znanych przedstawicieli jest kryl antarktyczny (Euphausia superba). Pochodzi z czystych, głębokich wód Oceanu Arktycznego, dlatego pozyskiwane z niego kwasy tłuszczowe omega-3 są wolne od zanieczyszczeń i bardzo wartościowe dla naszego organizmu.

Kwasy tłuszczowe występują w oleju z kryla w formie fosfolipidów, dzięki czemu ich jakość i przyswajalność jest dużo lepsza niż w przypadku olejów pochodzących z ryb.

Olej z kryla stanowi również bogate źródło astaksantyny, czyli naturalnego przeciwutleniacza. która jest wielokrotnie silniejszym antyoksydantem, niż witaminy A i E.

Zawarto w: Omega Serce